Photo: Goffe Jensma

Last June the brilliant musical performance De Oergong took place as midsummer Wadden concert outside the dyke near Koehool in Fryslân. Thousands of visitors listened to Images of a Sea performed among others by its composer Sytze Pruiksma and De Bazuin brass band from Tzummarum, and conducted by Marten Miedema. Music interacting with nature, the birds, the waves, the scents and the wind. But above all with the silence of the Wadden mudflats.

But a composition and theme like that of De Oergong can perfectly come into its own on other locations as well, like during our festival. So together with Sytze Pruiksma we started out looking for a new setting for De Oergong. A setting we indeed succeeded in finding: the impressive Bonifatius Church, featuring its recently inaugurated Adema organ in a star role.

De Oergong plays with the rhythm of time, the seasons as well as the coming and going of the tides, from salt to fresh, warmth and coldness, death and new life, in terms of both its time signature as well as its sound colours. The musicians undertake this musical journey together with you: connecting and ultimately letting go. 
Sa is it libben (Frisian: Such is life).

“A brass band like you've never seen before." Pure magic."  5*** Review in the Leeuwarder Courant 


De Oergong
friday 14 october 20:30 - 21:45
saturday 15 october 16:30 - 17:45 & 20:00 - 21:15 Bonifatiuskerk


Over de makers
Sytze Pruiksma

Componist, muzikant, geluidskunstenaar en vogelaar Sytze Pruiksma werd geboren in Workum. Hij studeerde percussie aan het Conservatorium in Amsterdam en was onder andere actief als percussionist Koninklijk Concertgebouworkest en het Nederlands Philharmonisch Orkest.

Zijn werk als componist en muzikant kenmerkt zich door de nadruk op klankkleur en is veelal geïnspireerd op landschappen, natuur en vogels. Pruiksma zoekt regelmatig samenwerkingen met andere makers - in de muziek, kunst en poëzie.
Pruiksma was als componist en muzikant betrokken bij diverse (muziektheater)projecten, waaronder Seeljocht (2012), Faderpaard (2014) en Conference of the Birds (2018). Het afgelopen jaar componeerde hij muziek voor Under Wetter en Het Verdriet van de Zuiderzee.

De Bazuin Tzummarum
Christelijke muziekvereniging De Bazuin werd opgericht in 1925 en is in een kleine honderd jaar gegroeid naar een bruisende vereniging in het Friese dorp Tzummarum.

Het fanfareorkest telt ongeveer 50 leden van 12 tot 80+ jaar en komt sinds 1992 uit in de 1e divisie Fanfare. De Bazuin Tzummarum heeft samen met Oranje Minnertsga een eigen jeugdorkest én een jeugdopleiding. Het orkest staat onder leiding van dirigent Marten Miedema.

Meer over De Bazuin Tzummarum is te vinden op de website.

Marten Miedema
Dirigent Marten Miedema werd geboren in Witmarsum. Na de middelbare school vervolgde hij zijn opleiding aan de Muziek Pedagogische Akademie in Leeuwarden. Hij is werkzaam bij Kunstencentrum Atrium te Sneek, Seewyn Kunsteducatie te Franeker en Stichting It Toanhus in Joure en als dirigent bij Fanfare De Bazuin Tzummarum, Fanfare AMVZ Zeewolde, Fanfare Studio It Heidenskip en Harmonie Excelsior Parrega. Naast zijn werk als docent en dirigent is hij nog actief als arrangeur, muziekgraveur en jurylid.

Reitze Smits
Organist, klavecinist, componist, bewerker en conservatoriumdocent Reitze Smits studeerde orgel in Utrecht, gevolgd door compositie en muziekwetenschappen en klavecimbel aan het conservatorium in Den Haag. Hij werd onderscheiden op diverse internationale concoursen in onder andere Brugge en Toulouse. Als orgeldocent gaf Smits les aan het Utrechts Conservatorium en het Lemmensinsituut in Leuven en als organist was hij verbonden aan de historische orgels in Breukelen, Zaltbommel en Vianen. In zijn werk verkent hij onder andere de raakvlakken van het repertoire tussen de verschillende toetsinstrumenten. Hij componeerde onder meer Five Light Pieces, Distant Music en Tripartite.

Reitze Smits is initiatiefnemer en mede-oprichter van Festival voor de Wind, waarvan hij tot 2017 artistiek leider was. Dit festival combineert het orgel met andere podiumkunsten. In 2010 ontving hij de Sweelinckprijs voor zijn verdiensten voor de orgelcultuur.