Poëzie van Van Ostaijen als inspiratie voor grote internationale show

Voor het internationale project De Aftocht vroegen we - samen met Das Europäische Laboratorium, het Paul van Ostaijengenootschap en Vlaams-Nederlands huis voor cultuur en debat deBuren - aan meer dan 40 kunstenaars werk te maken als actueel en artistiek antwoord op het gedicht De Aftocht, met als resultaat een online multidisciplinair kunstendossier, een boek en een tournee door Nederland, België en Duitsland.

Na Antwerpen en Berlijn is de tour nu ook in Leeuwarden te zien! Op 22 juni zie je een bijzondere show met live muziek, poëzie en performances door Friestalige, Nederlandstalige en Duitstalige makers.


Wil je meer weten over het hele project De Aftocht? Lees dan hier verder, je vindt op deze plek ook een link naar het online kunstendossier.De Aftocht wordt mede mogelijk gemaakt door Vlaams-Nederlands Huis voor cultuur en debat deBuren, het Paul van Ostaijengenootschap, Explore The North, Leeuwarden City of Literature, Europäisches Laboratorium, dasKULTURforum Antwerpen, Sabam For Culture, Stad Antwerpen, Letterenhuis, Antwerpen Boekenstad, Internationale Vereniging voor Neerlandistiek, Literatuur Vlaanderen, Nederlands Letterenfonds, de Brakke Grond, Lyrik Kabinett, Literaturverein Münster, Burg Hülshoff – Center for Literature, Haus für Poesie, Haus der Niederlande, Internationales Lyrikertreffen Münster, Stadt Münster en Stadtmuseum Berlin.Wo 22 juni | 20.30 uur | De Westerkerk
Tickets: € 12,50Koop hier je ticketsOver Kunstproject Besmette stad & De Aftocht
De Aftocht vormt de gezamenlijke afsluiting van Explore the North, Das Europäische Laboratorium, het Paul van Ostaijengenootschap en Vlaams-Nederlands huis voor cultuur en debat deBuren van het multimediale kunstproject Besmette Stad. Een project van deBuren dat tijdens het Vlaamse Paul van Ostaijen-jaar in 2020, midden in de coronacrisis, van start is gegaan.
In De Aftocht stelt schrijver/dichter Paul van Ostaijen vanuit Duitsland de vraag hoe het verder moet met Europa na de Eerste Wereldoorlog: Is het tijd voor revolutie of een nieuw normaal? Vragen die ook in de huidige (corona)crisis relevanter zijn dan ooit. Daarom startte eind 2021 het project De Aftocht met een open call voor Friestalige, Nederlandstalige en Duitstalige makers, met de oproep om vanuit het huidige tijdsgewricht een artistiek antwoord te geven op het slotgedicht van Paul van Ostaijen.