Dichter des Vaderlands: Ester Naomi Perquin

"Geef het land aan wie het weet te liggen: prachtig onder zeeniveau, midden in het paradijs."

Ester Naomi Perquin

Dichter des Vaderlands: Ester Naomi Perquin

Dichter des Vaderlands: Ester Naomi Perquin
Spannend door de dingen die juist níet beschreven worden

De poëzie is voor onze nieuwe Dichter des Vaderlands (2017 - 2019) geboren achter tralies. Ester laat haar publiek even het leven van iemand anders ervaren. Haar directe en herkenbare voordrachten gaan over alles wat er niet is of zoals ze zelf zegt: “In zekere zin is poëzie een blik door het sleutelgat, je ziet een schim van wat er achter het gedicht nog ligt.”

De titel Dichter des Vaderlands mag Ester Naomi Perquin sinds januari dit jaar dragen. Voor die tijd werkte ze onder andere vijf jaar in de gevangenis (aan de goede kant), waar ze begon met schrijven. Het ontwikkelen van gedichten kwam vooral voort uit het besef van haar eigen tijdelijkheid, ze verloor op jonge leeftijd haar vader. Je wordt als luisteraar even in een ander leven meegetrokken, mede dankzij Esters fascinatie voor dingen die niet plaatsvinden. Verwacht stukken over “wat er rommelt in de wereld”: de drijfveren van de mens in de maatschappij, waarover we met elkaar van mening verschillen en waarover we het eens zijn.

“Ik wil een brug slaan tussen poëzie voor kinderen en voor volwassenen. Het schijnbaar eenvoudige spreekt aan. Ik heb bijvoorbeeld niks met voetbal, maar als ik een jongetje van twaalf een bal zie hooghouden, dan blijf ik even kijken omdat het mooi is. Zo werkt poëzie ook. Je hoeft niets met poëzie te hebben om daar even bij in te kunnen haken, mee te bewegen en er dan weer uit te stappen.” - Ester Naomi Perquin in gesprek met NRC

Foto: Lenny Oosterwijk.

De bijzondere locaties

De bijzondere locaties
geven je een nieuwe blik op de stad

etn-logo

24 & 25 nov. 2017 Leeuwarden