Explore the North

5 oktober - 6 oktober 2018

Minifestival Lân fan taal

Op 5 oktober gaat de laatste projectie op de Oldehove in première! Om dit te vieren nemen Lân fan taal en Explore the North je mee in de producties die we dit jaar maakten én nog gaan maken. Je krijgt spannend nieuw en ‘onaf’ werk te zien, maar ook de Leeuwarder primeur van succesvolle producties als ‘Solo’ van het Noord Nederlands Orkest, Lân fan taal en Explore the North.
Vrijdagavond 5 oktober staat in het teken van de live première van de videoprojectie op de Oldehove. Ook is er een randprogramma in Obe met dj Zékarlo, VANTA en Poetry Circle.
Op zaterdagmiddag en -avond 6 oktober blikken we in de Doopsgezinde Kerk en Obe terug op een jaar vol splinternieuwe producties en verhalen van Lân fan taal en Explore the North: wat is er allemaal gemaakt? En welke producties zijn op dit moment volop in ontwikkeling? Taal en meertaligheid (in alle mogelijke vormen) staan weer centraal. Er is livemuziek van VANTA, gloednieuw werk van de Jonge Schrijvers van Meeuw en René Duursma (Kinetophone) en Bart Breman en nog veel meer!

Projectie #4: 1954 – We zijn er bijna
Op vrijdag 5 oktober gaat om 20.00 uur de vierde videoprojectie van Lân fan taal in première op de Oldehove. De meertalige audiovisuele productie draagt de titel ‘1954 – We zijn er bijna’ en is gemaakt door muziek- en woordcollectief VANTA, nieuwe media-collectief WERC en rapper Fresku. Centraal staan de vele talen uit ons Koninkrijk, waaronder naast Nederlands en Frysk het Sranang Tongo, Engels en Papiamentu. Fresku, in Eindhoven geboren als Roy Michael Reymound, brak door in 2008. De bekende rapper is een echte verhalenverteller, die humor en openhartigheid combineert. In ‘1954’ zal hij voor het eerst rappen in het Papiamentu.

Lees hier meer over de vierde projectie: https://bit.ly/2p81rQ6.

Gloednieuw werk in ontwikkeling
Op 6 oktober zie je een aantal fonkelnieuwe producties die nog niet af zijn en voor het eerst voor publiek te zien zijn. Zo dragen de Jonge Schrijvers van Meeuw voor uit een aantal teksten die ze deze zomer schreven tijdens de ‘Bootcamp Schrijven’. De teksten zijn geschreven voor de voorstelling die ze op 24 november tijdens Explore the North presenteren. Je ziet ook een work in progress van ‘De Ballade van Omie Wise’. Deze interdisciplinaire theatervoorstelling vol verhaal, muziek en spel is gebaseerd op het verhaal over een jonge vrouw (Omie Wise) die in 1808 op het Amerikaanse platteland werd vermoord door haar geliefde John Lewis. Hieruit ontstonden later de Amerikaanse murder ballads. Bart Breman en René Duursma (Kinetophone) geven een kijkje in deze zwerftocht langs het ontstaan van een legende en muziekgenre, waarbij feit en fictie constant op losse schroeven staan.

Meeuw Jonge Schrijvers: zaterdag 6 oktober - Obe, 15:30 uur
De Ballade van Omie Wise: zaterdag 6 oktober - Obe, 20:30 uur


Verhalen over de mens achter de muzikant in ‘Solo’
Wie zijn eigenlijk de mensen die in een orkest spelen? Waarom kozen ze voor de muziek en voor hun specifieke instrument? Welke ontberingen hebben ze doorstaan om zo goed te worden (of ging dat vrij makkelijk?) en hoe zijn zij in Noord-Nederland terecht gekomen? In ‘Solo’ hoor je van individuele musici uit het Noord Nederlands Orkest persoonlijke verhalen. Het project is nu voor het eerst te zien in Leeuwarden, na een zomer langs verschillende festivals.
Zaterdag 6 oktober - Obe, 16:45 uur en 19:00 uur

VANTA
VANTA bestaat uit Vernon Chatlein (componist/percussionist), Amber Nijman (zangeres) en Juan-Carlos Goilo (spoken word artiest/theatermaker). Het trio heeft Caribische roots en vermengt ritme, klank en woorden tot een nieuwe sound. Het gebruik van iPad als hedendaags effectpedaal verrijkt hun werk met extra geluiden en ritmes. Naast hun deelname aan de projectie, treedt de band ook twee keer op in Obe. Vrijdagavond doen ze dat samen met Poetry Circle.

Vrijdag 5 oktober - Obe, 21:00 uur - met Poetry Circle
Zaterdag 6 oktober - Obe, 14:00 uur

Meindert Talma: Je denkt dat het komt (solo)
Eind 2017 bracht Meindert Talma cd-in-boek ‘Je denkt dat het komt’ uit. Het is het tweede deel van de roman-albumcyclus van Nederlands Onbekendste Popster en opvolger van ‘Kelderkoorts’ uit 2013. Het is een meeslepende audiovisuele trip waarin je wordt meegezogen in een gezongen en verteld (film)verhaal over de eerste, vormende doorbraakjaren (1997-2001) van een enigszins afwijkende, noordelijke outsider-muzikant en -schrijver. Op 6 oktober speelt Meindert de voorstelling solo. Trouw over het album: “Mateloos fascinerend en volstrekt uniek” ****
Zaterdag 6 oktober - Doopsgezinde Kerk, 13:30 uur

Nyk de Vries: Tongen
De voorstelling ‘Tongen’ begint in Malawi. Als schrijver/verteller Nyk de Vries daar een kerkje bezoekt, hoort hij zichzelf plotseling in tongen spreken. In een vreemde mengelmoes van Fries en andere talen brabbelt hij voor zich uit, in het verre land met z’n zandpaden en houten elektriciteitspalen. Het doet hem gek genoeg denken aan Zwaagwesteinde, de Westereen, het dorp van z’n moeder. ‘Tongen’ gaat over de verraderlijke kracht van de heimwee. Ver weg van huis worden taal en gewoonten die je vroeger onbelangrijk voorkwamen, je plotseling dierbaar. Nyk zingt en draagt voor. Onderwijl samplet hij film en muziek, en weet als geen ander spanning op te bouwen uit ogenschijnlijk onbelangrijke vergeten gebeurtenissen. Een totaalervaring.
Zaterdag 6 oktober - Doopsgezinde Kerk, 15:00 uur

Other Words
Dat is spannend: als schrijver in een kleine/minderheidstaal acht weken ‘uitgezonden’ worden naar een ander klein taalgebied in Europa, waar je werkt, blogt en optreedt! Voor het literaire uitwisselingsproject Other Words/Oare Wurden reizen sinds 2016 elk jaar twee Friezen naar het buitenland. Leeuwarden ontvangt op haar beurt ook twee gastschrijvers uit andere landen. Eén ding hebben ze met elkaar gemeen: een hartstochtelijke wens om hún taal voor het voetlicht te brengen. Karen Bies vertelt op het Minifestival over haar residentie in de Ierse stad Belmullet. Ze werkt momenteel aan haar plan 'Ids' zomer '. Een Fries verhaal voor jongeren (15 tot 20 jaar) in Ierland, dat ze uiteindelijk wil uitwerken tot roman en filmscenario voor een muziekfilm.
Zaterdag 6 oktober - Doopsgezinde Kerk, 19:15 uur

Paul van Dijk: Famke fan snie
Dichter en muzikant Paul van Dijk neemt ons mee naar een plek tussen regenbogen en sluimerdromen. Op zoek naar een ‘famke fan snie’. Richting zoekend in droom en taal, in stad en bos, op zoek naar het verleden, om te overleven. Deze ingetogen voorstelling is een cross-over van gedichten en muziek. Muzikanten Jan Hoekstra (gitaar), Thys Wadman (cello), Pieter Feenstra (drums), Jurjen Faber (gitaar) en Rudy Lobisch (saxofoons) gaan de muzikale dialoog aan met Paul, met zichzelf en met het publiek, op neo-klassieke muziek.
Zaterdag 6 oktober - Doopsgezinde Kerk, 20:45 uur

RIXT
RIXT is een open collectief bestaande uit meer dan veertig Friese dichters. Dichters die in het Fries of een stads- of streektaal in Fryslân schrijven, kunnen zich aanmelden als deelnemer. Elke Friese dichter binnen of buiten het collectief kan gedichten voor RIXT opsturen. Op het minifestival dragen de dichters van RIXT werk voor over actuele thema's in en buiten Friesland.
Zaterdag 6 oktober - Doopsgezinde Kerk, 16:30 uur

Het blokkenschema volgt zeer binnenkort.