Mens zijn in een gedigitaliseerde samenleving

Adriaan van Dis, Maxim Februari en Hanna Bervoets gaan tijdens Explore the North in gesprek over mens zijn in een gedigitaliseerde samenleving. De auteurs houden zich - vanuit verschillende invalshoeken - volop bezig met dit onderwerp.

Maxim Februari baseerde zijn boek Klont (2017) op zijn zorgen over de ‘dataficering’ van de samenleving. Het werk werd door de Volkskrant uitgeroepen tot de beste Nederlandstalige roman van dat jaar. Februari schrijft romans, essays en columns voor NRC Handelsblad.

Hanna Bervoets studeerde Media en Cultuur, debuteerde in 2009 met Of hoe waarom en schreef voor onder andere Volkskrant Magazine. Haar boeken werden door NRC al bestempeld als ‘laboratoriumliteratuur’: “Bervoets schrijft onderzoekende bijna essayistische romans over wat mensen zijn, hoe mensen handelen in een kunstmatige situatie, wat hen dan beweegt.”

Adriaan van Dis heeft een veelzijdig oeuvre, waarvoor hij vele prijzen won, zoals de Constantijn Huygensprijs, de Trouw Publieksprijs en de Libris Literatuurprijs. Hij groeide op in een Indische familie, wat een belangrijk thema vormt in zijn werk. Als schrijver debuteerde Adriaan van Dis in 1983 met de roman Nathan Sid. Zijn laatste roman In het buitengebied (2017), een roman over eenzaamheid, begint met het verhaal 'Akiko', waarin een man verliefd wordt op een robot, of beter gezegd: op intelligente software, die zich langzamerhand ontwikkelt tot de 'ideale' partner.

Gespreksleider bij dit programmaonderdeel is Coen Peppelenbos. Coen is dichter, docent aan de Schrijversvakschool, recensent bij de Leeuwarder Courant en hoofdredacteur van literair weblog Tzum.

Signeersessie! Laat je boek signeren door Adriaan, Hanna of Maxim in de Westerkerk om 19:30 uur.