Response to a remarkable act of resistance

Tsead Bruinja, the Dutch poet laureate (Dichter des Vaderlands) and writer Babs Gons will be inviting you to engage with a response to the award-winning and cross-genre memoir by Iranian-Kurdish journalist Behrouz Boochani, entitled No Friend But the Mountains (2018), published this year in Dutch translation (Alleen de bergen zijn mijn vrienden). They will be considering this remarkable, written act of resistance. How is it possible that innocent people are left in uncertainty for years on end? Boochani is a political prisoner who has been held captive for six years on the island of Manus (near Papua New Guinea), in one of the worst prisons in the world. In his book, written over the course of five years using WhatsApp, he shows that reflection is the first step towards change. It is a call for continuing to tell the truth about subjects such as refugee policy.

“Australië is the worst country in the world when it comes to the treatment of refugees.” - Behrouz Boochani

About the writers

Tsead Bruinja (Rinsumageest, 1974) is dichter en woonachtig te Amsterdam. In 2019 en 2020 is hij Dichter des Vaderlands van Nederland. De 44-jarige Friese Amsterdammer neemt de titel over van Ester Naomi Perquin, die twee jaar daarvoor het ambt bekleedde. Bruinja, de zevende Dichter des Vaderlands, werd gekozen door een benoemingscommissie van kenners en dichters. Hij zal de komende twee jaar gedichten schrijven bij nationale gebeurtenissen en optreden als ambassadeur van de poëzie. Bruinja debuteerde in het Fries in 2000 met de Friestalige bundel De wizers yn it read/ De wijzers in het rood (Bornmeer) en in het Nederlands in 2003 met Dat het zo hoorde (Contact). Bruinja stelt bloemlezingen samen, recenseert, presenteert, interviewt en treedt op in binnen- en buitenland (o.a. in Peru, Oekraïne en Zimbabwe).

Babs Gons is een Amsterdamse schrijfster, performer, host en docent is de stuwende kracht achter een flink aantal spoken word-initiatieven. Een heel nieuwe generatie talent is er al uit voortgekomen. Ze staat met haar werk op festivals, literaire programma’s, in musea, debatcentra en bibliotheken, draagt voor op radio en televisie en reisde met haar werk af naar o.a. Zuid-Afrika, Soedan, Curaçao en Brazilië. Babs presenteert daarnaast verschillende programma’s, waaronder de NK Poetry Slam, de Kindernacht van de Poëzie en de muzikaal-literaire show Babs’ Woordsalon waarmee ze onder andere op Oerol en Lowlands stond en die een vast huis in De Melkweg heeft. In 2018 won ze de Black Achievement Award voor Kunst en Cultuur. In het voorjaar van 2019 verscheen Hardop bij uitgeverij Atlas Contact, een door haar samengestelde bundel met het werk van 18 Nederlandse spoken word-dichters. Babs schrijft columns voor onder andere het literair tijdschrift Awater en Het Parool.