LIFE STORIES OF PEOPLE FORCED TO LEAVE THEIR HOMES

Together with Flemish-Dutch huis deBuren and Stad in de Maak, Explore the North commissioned three Flemish writers (Anke Verschueren, Sabrine Ingabire and Younes van den Broeck) and three Frisian writers (Wessel de Vries, Obe Alkema and Marrit Jellema) to lay hands on the stories of the residents of a street in Rotterdam, the Almondestraat. In this street, 52 homes rented out by a housing association will soon need to make way to new flats and other concepts conjured up by property developers. The low-income homes will either be demolished or drastically renovated due to foundation issues. The writers moved in with the residents and wrote a life story. During Explore the North, some of the residents will be conveying you to their home situation and reading their own life story to you.

Blik alvast vooruit en lees het verhaal van Anke Verschueren.

Over de Friese schrijvers

Wessel de Vries schrijft toneelstukken en filmscenario's. In 2017 studeerde hij af aan de opleiding Writing for Performance aan de HKU in Utrecht. Hij werkt (onder andere) voor Tryater, Meeuw Jonge Theatermakers, Theater Sonnevanck, Kameroperahuis, Skoft&Skiep en Natte Haring. Hij liep tijdens zijn opleiding stage bij Orkater en De Toneelmakerij. 

Marrit Jellema is begonnen als dichter en draagt regelmatig voor op het podium. In 2013 kwam haar eerste bundel Liefde, lust en een gebroken hart uit, gevolgd door een tweede bundel Van die dingen. Ze gebruikt het leven om haar heen als inspiratiebron en vangt hiermee de mooiste verhalen.

Obe Alkema (1993) publiceerde in de afgelopen jaren in/op diverse bladen en platforms en debuteerde in november 2018 met de poëzieglossy Obelisque, die genomineerd werd voor de C. Buddingh’-prijs 2019. Obe werkt als brandmanager voor Perdu en is poëzierecensent voor NRC.

Over de Vlaamse schrijvers

Anke Verschueren (1994) neemt haar grote liefde, de taal, overal mee naartoe. Van papier naar podium naar podcast. Ze heeft een masterdiploma Nederlands en studeert nu Woordkunst aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen. Ze werd derde in de txt-on-stagewedstrijd Naft voor Woord 2017 en ging op Das Mag Zomerkamp. In haar vrije tijd bewerkt ze Middelnederlandse literatuur tot luisterverhalen, doet ze stemmenwerk voor reclamespotjes en zingt ze. Tijdens de zomer van 2018 nam ze deel aan de schrijfresidentie van deBuren in Parijs.

Sabrine Ingabire is columnist, journalist, mensenrechtenactivist en public speaker. Ze studeerde rechten in Brussel en is jongerenadviseur bij de Vlaamse Jeugdraad. Sabrine is geboren in Rwanda en naar België gevlucht toen ze vier was. Ze groeide op tussen Brussel en Vlaanderen. Sabrine schrijft al heel haar leven: ze schreef een boek op haar veertiende en leverde in 2018 een bijdrage aan de bloemlezing Zwart (Atlas Contact). In 2017 nam ze deel aan de schrijfresidentie van deBuren in Parijs. Haar artikels en columns verschenen onder meer in De MorgenMO*Charlie Magazine en De Correspondent. Op dit moment werkt Sabrine voor NRC in Nederland.

Younes van den Broeck a.k.a. Spitler (1991) is beeldend kunstenaar en schrijver. Zijn maatschappelijk engagement zet hij om in kunst, woord en beeld. In 2018 werd Younes door Vlaams-Nederlands huis deBuren geselecteerd voor de Parijsresidentie. In mei 2018 ontving hij de Koningin Mathildeprijs in samenwerking met Commusaic vzw voor het project 'Beats and bars'. Hiervoor gaf hij workshops in gevangenissen in New York en België